fredag 7 juni 2013

Rocken galna öringar och spinner fall!

Johan drillar Hälsingeöring.
 Igår var jag och Johan åter igen på rocken äventyr! Fisket var tänkt att bedrivas i ett för oss nytt vatten men av detta blev det intet, Jag spanade av det vattnet i tisdags och kläckningarna såg ut att ha stannat av där efter mycket regn och låg temperatur. Fiska det skulle vi och valet föll på ett beprövat kort där vi visste att det kläckte.

När vi anlände på morgonen hade det inte börjat kläcka ännu men snart kunde vi se och höra dom första glufsen! Känslan var den rätta idag drar det igång på riktigt! När vi så började fisket insåg vi snart att det skulle bli svårt, solen lyste på oss från en klarblå himmel och vi gjorde stora skuggor på botten i sjön. Fisken hade snart ett överflöd av mat och frossade verkligen på sländorna, trots tunna tafsar och försiktiga kast skyggade öringarna allt som oftast för våra grejer. Till en början otroligt frustrerande men efter en tid kunde man lugna ner sig och bara njuta av ett av naturens mäktigaste skådespel. Trots det mycket svåra läget lyckas Johan kroka en fin öring som hoppar
En underbart vacker leopard prickig öring.
och härjar en lång stund innan till slut Johan lyckas håva en öring på 8hekto. Den här öringen har en sanslöst vacker kostym med täta täta svarta prickar och guld gul buk. Efter den fisken kan vi koppla av på ett helt annat sätt än tidigare och vi paddlar senare i land för mackor och kaffe.

Vi sitter och fikar en ganska lång stund och mest bara njuter av det vi ser framför oss. Vid det här laget har vi insett att man under dessa omständigheter ska ha en himla massa tur för att lura en öring till hugg. Känslan är ändock att vi kommer kunna få en del fisk under kvällens spinner fall som just ikväll borde bli magiskt.
Även undertecknad hade äran att träffa en skönhet.
Kvällen och den tidiga natten anländer och vaken avtar helt under en period innan små försiktiga ringar bryter vattenspegeln och nu startar en vak fest på döda sländor. jag ser några vak på avstånd, paddlar i position. Flugan landar precis där jag vill ha den och öringen stiger omgående.
Även denna öring visar upp en styrka värdig en stor fisk. Efter mycket om och men kan jag håva en guldklimp från Hälsinglands enligt mig vackraste vatten. Under kvällen får vi några fiskar till och bränner även några men det gör inte speciellt mycket en kväll som denna.

Tight lines!/Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar